AGILIZACIJA PHOENIX SRBIJA

PIŠE: SANJA STAMENKOVIĆ HR BIZNIS PARTNER

Agilno putovanje organizacija PHOENIX otpočela je treningom CASP II – Advanced Certified Agile and Scrum Practitioner, u novembru 2019.

Grupu od četrdeset jednog učesnika, činili su zaposleni iz ICT sektora, Phabis tima Srbija i Phabis tima Bosna, kao i predstavnici sektora logistike, maloprodaje, komercijale, finansija i HR-a. Imali su priliku da na vrlo interaktivan i praktičan način upoznaju koncept i primenu agilnih okvira rada. 

Dobili su odgovore na neka od pitanja: zašto Agilno uzima toliki primat, i to izvan industrije razvoja softvera, koja su to najtraženija nova zanimanja, kako multifunkcionalni timovi doprinose razbijanju silosa.

Rodila su se i još mnoga nova pitanja, zaposleni su se susreli sa dosta skraćenica i novih termina, ali jedno ključno pitanje nametnulo se iznad ostalih - kako sve primeniti u organizaciji Phoenix.

Reč, dve o Agilnom. Ukoliko ukucate „Agile“, pretraga će vam dati 175 000 000 rezultata u 0,54 sekunde.

Agilno pruža mogućnost da se odgovori na konstantne promene, Agilno jeste razumevanje današnjeg konteksta digitalnog doba, spoznaja neizvesnosti kojoj smo izloženi, Agilno zapravo jeste koncept i način razmišljanja.

Opisano je 2001. Agilnim manifestom:

  • · Ljudi i njihove interakcije važniji su od procesa i alata;

  • · Softver koji radi važniji je od sveobuhvatne dokumentacije;

  • · Saradnja sa klijentima važnija je od definisanja ugovora;

  • · Reagovanje na promene važnije je od praćenja planova.

Agilno se definiše kroz 12 principa koji govore o građenju projekata oko motivisanih individua kojima je potrebno omogućiti razvojnu sredinu u kojoj će kroz komunikaciju licem u lice i stalno preispitivanje omogućiti da se prilagode i budu bolji.

KAKO TO IZGLEDA KROZ PRAKSU U PHOENIX-U

Na projektu CDS (Customer Discount System) okupio se tim koji ima za cilj proizvod - aplikaciju koja donosi automatizaciju procesa praćenja, obračuna i izdavanja boniteta kupaca. Dodeljene su uloge Scrum Mastera i Product Ownera i obezbeđena prisutnost i podrška koučeva iz Agile Humans – Jasmine Nikolić i Nikole Ilića.

Tu su i pridruženi članovi tima koji imaju zadatak da pružaju podršku u implementaciji stečenog znanja i širenju agilne kulture kroz organizaciju. 

Agilno znači fleksibilno, prilagodljivo, ali ujedno sa dosta strukture. Neophodni su: krosfunkcionalni tim sa jasno definisanim ulogama, vizija proizvoda koja se prevodi u korisnički zahtev i kriterijume prihvatljivosti urađenog, prioritizacija šta se radi prvo, pri čemu je glavni kriterijum - ono što donosi najveću vrednost korisniku. Sve se to odvija u dvonedeljnim ciklusima (sprintovima), sa dnevnim praćenjem (daily stand up) kao i na ostalim sastancima (eventima, manifestacijama), planiranjem (šta će se radiiti), stalnim preispitivanjem na retorspektivi (šta je bilo dobro, šta nije bilo dobro, šta je nedostajalo, a čega je bilo viška). 

Agilizacija pokazuje prve konkretne rezultate, a Agilno tek ima šta da kaže u novonastalim uslovima kada se traži još brže prilagođavanje promenama.

Agile Humans trening - Phoenix Pharma

Agile Humans trening - Phoenix Pharma

Agile Humans trening - Phoenix Pharma

Agile Humans trening - Phoenix Pharma