JUBILARNI 20. MEETUP - UDRUŽENI U VREMENU IZAZOVA

Jubilarni 20. po redu meetup, bio je poseban, drugačiji od svih prethodnih. Pridružili su nam se Džim Benson (Jim Benson) i Toni Demarija (Tonianne DeMaria), osnivači koncepcije Lični Kanban (Personal Kanban) i autori istoimene knjige, Karl Rojl (Karl Royle) iz Agile Humans UK, kao i članovi agilnih zajednica Crne Gore i čitavog regiona.

Meetup je svakako bio poseban i po tome što smo se okupili po prvi put online kako bismo razmenili znanja i iskustva, ali prvenstveno po tome što se svi osećamo drugačije nego obično i imamo želju da podržimo jedni druge u vremenu izolovanosti i povećanog stresa. 

Upravo zbog toga, i na predlog Džima Bensona, okvirna tema bila je “Vizualizacija i kontrola rada u sred haosa”. 

“U uslovima u kojima smo trenutno, izolovani po kućama, veoma je važno da uspostavimo ‘face to face’ komunikaciju putem kamera, da se vidimo”, napomenuo je Džim u uvodnom obraćanju prisutnima, a Toni je istakla kako je u vreme straha i uzmemirenosti, kada nam opadaju kognitivne sposobnosti i kapacitet za donošenje odluka i planiranja, veoma važno da budemo tolerantni, imamo razumevanja i brinemo o sebi i ostalim članovima tima.


SIJASET TEMA - AGILNA ZAJEDNICA JAČA
I IMA SVE VIŠE RAZLOGA DA POSTOJI


Agilnost i upravljanje rizikom, rešavanje konflikata u iznenadno dislociranim timovima, agilne vrednosti i neizvesnost - šta nas pokreće, tehnologija nije odgovor, estimate vs. no estimate, samo su neke od brojnih tema koje su učesnici predložili, a mnoge je zanimalo da čuju više o Ličnom Kanbanu upravo od autora koncepta, pa se jedna od tema ticala često korišćenog alata u softverskom razvoju - kumulativnog dijagrama toka, koji prati progres stavki iz bekloga kroz vreme.

Džim je naglasio da ovaj alat ima priličan značaj u praćenju kreiranja vrednosti ali i svoja ograničenja. “Praćenje metrika je značajno, ali je takođe veoma značajno kako se osećamo u vezi zadatka koji obavljamo, pored ostalog, jer to osećanje značajno utiče na kvalitet rada”, objasnila je Toni. Iskustva kompanija u kojima su zaposleni pored kartice koja je označavala obavljen zadatak, ostavljali belešku sa nasmejanim ili tužnim emotikonom, koja predstavlja kako su se osećali dok su taj zadatak obavljali, pokazala su da ovakve beleške predstavljaju značajan indikator mogućeg uspeha ili neuspeha, i smernicu kako se rad može poboljšati. Jedna od ideja koju ćemo sigurno zapamtiti s ovog meetupa i isprobati. 
:)
Agile Humans Lean Coffee Meetup
Učesnici su na početku meetupa, u Wordcloudu upisivali kako se osećaju

“Uspeh Tojote zasniva se, pored ostalog, i na elementima agilne kulture koji se često izgube iz vida kada se razmatra uspešnost njihove metodologije proizvodnog procesa - Tojota je gradila zdrave odnose sa svim svojim partnerima, a ako bi se pojavio bilo kakav zastoj na proizvodnoj traci, radnici su mogli da zaustave proces rada, okupe se i porazgovaraju. To je bio način da reše nastali problem zajedno”, istakao je Džim Benson. Poštovanje prema ljudima, profesionalna satisfakcija zaposlenih, često su vredniji pokazatelji uspeha od procesa i alata.

Meetupi svakako ne treba da budu mesta gde bi ljudi samo razmenjivali informacije, moglo se čuti na jučerašnjem okupljanju. Dobra ideja je da se oformi kolona “epifanija” gde bi učesnici mogli da zabeleže šta su naučili, razumeli, poneli sa sobom sa meetupa, i što bi nam svima moglo biti osnov za buduće diskusije i unapređenja.

Budući da je interesovanje učesnika bilo veliko, i da se otvorio priličan broj tema koje nismo uspeli da pokrijemo ovim okupljanjem, dogovorili smo se da ovih dana napravimo anketu i na osnovu povratne informacije donesemo odluku da meetupe održavamo i u kraćim razmacima nego što je to bilo do sada.

Skup smo zaključili još jedanim vrednim savetom vezanim za rad od kuće - ne fokusirajmo se (bar ne preterano) na alate i tehnologiju, već na ljude i kvalitet komunikacije sa njima, u uslovima kada ne možemo govoriti o balansu između posla i slobodnog vremena već o zdravoj integraciji ova dva segmenta života koji se sada odvijaju paralelno.

Ako se još niste pridružili našoj Agile Humans Lean Coffee meetup grupi, možda je pravi trenutak da to učinite sada.

Vidimo se uskoro preko kamera, na narednom meetupu, a sve informacije objavićemo na mrežama i putem mejla.