Agilno u finansijskom sektoru

Intervju sa tihanom ivanović iz nlb banke u podgorici

Banke i ostale finansijske institucije ubrzano hvataju korak sa digitalizacijom procesa i usluga, a paralelno s tim, sve veći broj njih otpočeo je uvođenje agilnih metodologija. Time se ostvaruje ne samo značajna prednost u odnosu na konkurenciju, već se, prema tvrđenjima konsultantske kuće Accenture, smanjuju ukupni troškovi za trećinu. Zato ne čudi sve veća zainteresovanost zaposlenih iz finansijskog sektora za naše sertifikacione treninge za Scrum Mastera i Product Ownera. Na njima polaznici mogu steći konkretno znanje koje će im omogućiti direktnu primenu agilnog u svojim kompanijama. 

Nakon prvog treninga za Product Ownera, održanog u Podgorici, od 19.-20. juna, razgovarali smo sa Tihanom Ivanović, iz NLB banke. Zanimali su nas njeni utisci sa treninga. 

Agilno je u početku bilo rezervisano za IT sektor, ali se vrlo brzo proširilo i na druge oblasti poslovanja. Bankarski sektor u tome nije izuzetak. Možete li kao neko ko dolazi iz banke, objasniti koji značaj za vas ima ovakav trening?

Agilno je provereno prihvaćen model u bankarskom sektoru. Iskustvo koje smo stekli na treningu, vrlo je primenjivo i svakako će pomoći u daljem razvoju. Bavim se osiguranjem, a to je oblast poslovanja naše banke koja je nova i vrlo inovativna. Želja nam je da nam nova znanja obezbede superiornu, lidersku poziciju na tržištu. 

Šta biste izdvojili iz ovog treninga kao posebno važno i korisno za vas?

Iskustvo grupnog rada mi je vrlo značajno. Timski rad doprinosi boljim rezultatima nego klasična hijerarhijska organizacija, u to sam se uverila. Članovi tima mogu da ispolje svoju kreativnost i imaju priliku da na kompleksne zahteve nađu jednostavna rešenja. Ono što takođe smatram značajnim je što agilna organizaciona struktura unapređuje protok komunikacije između zaposlenih, unutar organizacije. Dogovor, saradnja, važniji su od ugovora, to mi je takođe značajno. 

Potrebno je međutim vreme kako bi se naučeno primenilo, pogotovo u kompanijama koje su nove u procesu agilizacije. 

Koliko smatrate da je važna brzina u modernom poslovanju, konkretnije u finansijskom sektoru?

Brzina je trend u modernom poslovanju, ali i neophodan uslov. Ako želite da zauzmete lidersku poziciju, morate biti brzi i prilagodljivi. Uspešnost kompanije zavisi od sposobnosti zaposlenih da se prilagode tokovima modernog poslovanja. Ovakvi treninzi značajan su korak ka ohrabrivanju zaposlenih da se uhvate u koštac sa promenama i da se na njih prilagode. 

Smatrate li da je u procesu promena važna podrška iz vrha menadžmenta?

Smatram da je veoma značajna, jer kada postoji podrška iz vrha, zaposleni iz svih struktura imaće bolju motivaciju. 

Kako ocenjujete potencijal Crne Gore za transformaciju ka agilnom poslovanju?

U Crnoj Gori postoji dosta inokompanija koje još uvek prednjače u modernizaciji poslovanja, ali sam uverena da se i crnogorske kompanije uključuju i da će brzo uhvatiti korak sa inostranim. 

Drago mi je što je u Crnoj Gori organizovan ovakav trening. U pogledu organizacije i sadržaja treninga osećam se kao da sam na bilo kojem drugom treningu ove vrste u inostranstvu.