Agilni manifest - 20 godina od nastanka


Uskoro se navršava dvadeset godina od kreiranja Agilnog manifesta i tim povodom održaće se online susret agilista širom sveta. Sastojaće se od tri panela čija tema će biti prošlost, sadašnjost i budućnost agilnog razvoja, a učesnici će na više interaktivnih sesija imati priliku da se povežu i porazgovaraju sa nekim od potpisnika Agilnog manifesta, liderima agilnih organizacija i istaknutim agilistima iz celog sveta. Sesije će se voditi simbolično baš iz skijališta Snowbird u Americi, gde je februara 2001. potpisan Agilni manifest. Događaj će se održati 11. februara, a  možete se prijaviti putem linka:

Šta je Agilni manifest i koji je njegov značaj danas

U zimu 2001. godine, sedamnaest profesionalaca koji se bave softverskim razvojem (od kojih su neki već inovirali i razvijali nove okvire rada, kao što su Scrum, Ekstremno programiranje, Adaptivni softverski razvoj) okupilo se u skijalištu Snoubird (Snowbird) kako bi porazgovarali o temeljnim vrednostima i principima na koje treba da se oslanjaju različite agilne prakse u razvoju softvera. 

Razlog? Dotadašnji pristup u razvoju softvera izazivao je velike frustracije. Projekti su kasnili, a klijenti sve češće bivali nezadovoljni finalnim proizvodom. Kompanije su se više usmeravale na to kako da isporuče proizvod prema unapred utvrđenom planu i obezbede svu neophodnu dokumentaciju, nego na osnovni cilj - da naprave proizvod koji će biti po meri i želji klijenata. Bilo je nužno otkriti bolji način rada koji će biti zajednička podrška svim različitim agilnim praksama. Nakon dugih razgovora u kojima je bilo i sukobljavanja mišljenja, na kraju su se usaglasili. Tako je nastao dokument pod nazivom Manifest agilnog softverskog razvoja. 

Prestavljao je prekretnicu u softverskom razvoju, ali i kako će se pokazati, razvoju bilo kog inovativnog proizvoda u decenijama koje dolaze.

Četiri vrednosti agilnog manifesta

Agilni manifest sastoji se od četiri vrednosti:

  1. Pojedinci i njihove interakcije važniji su od procesa i alata.

  2. Kvalitetan softver važniji je od opsežne dokumentacije.

  3. Saradnja sa klijentom važnija je od ugovora.

  4. Odgovaranje na promenu važnije je od pridržavanja plana.

Vrednosti su imale za cilj da podrže brži i efikasniji način rada okrenut korisniku, bez nepotrebne birokratije. 
Vrednosti i principi pružile su prostor timovima da budu prilagodljivi i brzo i efikasno odgovaraju na promenu. Agilni manifest bio je tačka oslonca različitih agilnih okvira koji su se razvijali tokom naredne dve decenije. 

Agilni manifest danas

Važnost i relevantnost Agilnog manifesta se ne smanjuje ni posle 20 godina od njegovog nastanka. Agilni principi i vrednosti okrenuti su kako promeni u načinu razmišljanja, pogledu na svet, tako i konkretnim praksama.

Agilna organizaciona kultura koja se zasniva na agilnom načinu razmišljanja u potpunosti je transformisala kompanije. Danas agilno koriste kompanije koje doživljavaju najbrži rast na tržištu - Amazon, Apple, Google, Microsoft, Facebook, Adobe, ali isto tako i brojne kompanije iz drugih industrija - finansija, marketinga, farmacije.

Pisanje Agilnog manifesta označava značajnu prekretnicu i promovisanje agilnog načina razmišljanja koji menja pojedince, timove, čitave organizacije, pa čak i čitavo društvo. 





*Cover photo by Joshua Earle on Unsplash