Agile HR pravi biznis partner

Jasmina Nikolić

Pre samo godinu dana, Harvard Business Review objavio je seriju članaka pod nazivom The New Rules of Talent Management (Nova pravila u upravljanju talentima), koji razmatraju kako Agilno transformiše zapošljavanje, organizaciju i razvoj. Temelji transformacije postavljeni su 2001. U Manifestu agilnog razvoja kada su pojedinci i njihove interakcije postavljeni iznad procesa i alata, čime je organizaciona kultura prepoznata kao najvažnija za uspeh organizacije. Planiranje je nekada bilo srž ljudskih resursa, dok se danas mnogi zadaci HR-a menjaju ili zastarevaju jer su brzina i fleksibilnost nove poslovne vrednosti.

Šta je to što se menja? 

Na prvom mestu način na koji se ljudi organizuju u krosfunkcionalne, samoorganizovane timove koji iziskuju drugačije modele upravljanja i drugačije liderstvo.

Godišnja ocena učinka sve češće je odbačena praksa. Visina nadoknade se takođe menja. Brza i česta isporuka proizvoda vodi do češće povratne informacije i do bržeg ritma finansijskog usaglašavanja. Sami HR timovi postaju agilni, oslanjajući se na tehnologiju kako bi pronašli kandidate koji odgovaraju agilnom radnom okruženju. Na tržištu rada pojavljuju se mnoga nova zanimanja uz koje ide specifičan set veština, kao što su: Scrum Master, Product Owner, agilni trener. 

Učenje i razvoj neophodni su kako bi se nove veštine što pre primenile u organizaciji i sada je najveći izazov kako tačno definisati koje su to veštine neophodne za određene poslove. 

Možemo reći da se uloga sektora za ljudske resurse menja u potpunosti. 

Ranije se HR fokusirao na to da kandidati ispune formalne uslove. Iako zaista postoje HR timovi koji se uklapaju u taj stereotip, činjenica je da se HR drastično menja i postaje pravi partner fokusiran na ostvarivanje strateških biznis ciljeva. 

Preuzeto iz magazina HR World decembar 2019.

Agile Humans - HR World

Odoo - Sample 1 for three columns

AGILNA ZNANJA I VEŠTINE NEOPHODNI ZA BOLJE REZULTATE

INTERVJU: MILICA PASKULOV HR KONSULTANT

pročitajte više