agilni razvoj kroz skalirani scrum

LeSS, jedna od vodećih alternativa

 

Intervju: Vladimir Jovanović


Dugo očekivani trodnevni trening Certified LeSS Practitioner izuzetno je značajna i retka prilika za sve Scrum profesionalce u potrazi za ovom skaliranim okvirom jer se održava po prvi put u Srbiji. 

Ericsson, Huawei, Bank of America Merrill Lynch, Telecom Australia samo su neke od velikih korporacija koje su uspešno primenile ovaj okvir u proteklih desetak godina, a brojne studije slučaja nedvosmisleno pokazuju uspešnost njegove implementacije u različitim tržišnim i drugim uslovima. 

Ovaj fleksibilan okvir podstiče stalnu spregu između inovativnog i eksperimentalnog pristupa u želji za postepenim i kontinuiranim napretkom, a formalna edukacija i sertifikati postaju sve zanimljiviji svima onima koji žele da napreduju u ovom karijernom pravcu.

Gde je domaće tržište u odnosu na svetske trendove? Kolika je zastupljenost ovog u svetu sve traženijeg okvira za skaliranje agilnog i Scruma?

Među malobrojnim domaćim ekspertima je i Vladimir Jovanović, diplomirani inženjer za informacione sisteme, Scrum Master i Operations Manager u kompaniji Enjoy.ing, koji je na trening iz LeSS-a svojevremeno putovao u Austriju i tada investirao trostruko više za sticanje ovog znanja.

 

Iskoristili smo predstojeći trening kao povod za razgovor sa Vladimirom kako bismo iz prve ruke saznali ponešto novo o ovom okviru.

Šta je zapravo LeSS i kako ste se zainteresovali za ovaj okvir?

Large Scale Scrum ili LeSS jedan je od nekoliko, u svetu najcenjenijih okvira za skaliranje Scruma, odnosno primenu Scruma na više timova unutar organizacije, a koji istovremeno rade na razvoju jednog proizvoda, odnosno hardvera ili softvera

LeSS nije jedini okvir koji proučavam. Profesionalno istražujem različite okvire i mogućnosti njihove primene i imam više sertifikata iz Agilnog i Scruma, kao i iz različitih skaliranih metodologija: Certified SAFe Practitioner, Scaled Professional Scrum kao i CSP i PSM2.

Ovaj okvir za skaliranje Scruma je uz Basa Vodija (Bas Vodde), razvio Krejg Larman (Craig Larman), jedan od koautora Agilnog manifesta, i istovremeno jedan nekolicine vodećih IT stručnjaka u svetu. 

Model je nastao kao sublimacija ogromnog Larmanovog iskustva sa veoma velikim brojem timova. 

Koja je specifičnost ovog okvira u odnosu na ostale?

Kreatori ističu da ovaj okvir ne treba da odstupa od Scruma unutar jednog tima niti u pogledu uloga niti u pogledu broja sastanaka. Najvažnije su koordinacija i povezivanje posla između timova. 

Šta je potrebno da primena ovog okvira bude uspešna?

Ključ za uspeh LeSSa je kreiranje odgovarajuće organizacione strukture ali i temeljna priprema koja podrazumeva potpunu prethodnu implementaciju standardnog Scruma. Potrebno je da su timovi fizički na istoj lokaciji kako bi se komunikacija odvijala neposredno. Navešću još neke karakteristike Scrum tima koje je potrebno da postoje kako bi se krenulo korak dalje u skaliranje. Potrebno je da timovi:

  • sami biraju sastav i svoje Scrum Mastere;

  • da su samostalni u organizovanju posla;

  • da poštuju netradicionalne tj. agilne kompenzacione šeme, nasuprot “working to job title” gde se zaposleni ograničavaju na zadatke iz opisa radnog mesta;

  • da aktivno koriste inženjerske prakse poput “continuous integration”, “test driven development”, “mob programming” i dr.

Kome je LeSS najpotrebniji?

LeSS je za sve one kompanije koje nastoje da postignu najviši nivo prilagodljivosti kako bi se postigla najveća vrednost. Naglasak je na prilagodljivosti i kreiranju najveće vrednosti, a u manjoj meri na sniženju troškova.

Ovaj trening je za one koji razmatraju uvođenje skaliranog Scruma u svoje kompanije, ali i za sve profesionalce koji žele da istraže okvire za skaliranje i primenu. Ja sam jedan od ovih drugih.


Koliko se ovaj okvir primenjuje u našoj zemlji?

Još uvek nedovoljno. Najviše je zastupljen u Nemačkoj i Holandiji gde je velika konkurencija za plasman softvera ili hardvera koji se proizvodi unutar same kompanije, na tržište. 




Direktna pitanja Vladi Jovanoviću o primeni LeSS-a: 062 805 46 41, ili na mejl: j.vlada@gmail.com



Vladimir Jovanović i Kreig Larman


Vladimir Jovanović i Kreig Larman

saznajte više o Less trenigu

Certified LeSS Practitioner Agile Humans

BECOME A CERTIFIED LESS PRACTITIONER

read more